Tnij mocno i precyzyjnie - profesjonalne piły do kości

Tnij mocno i precyzyjnie – profesjonalne piły do kości

Warto przeczytać

Osoby pracujące w lokalach gastronomicznych i rzeźniach, doskonale zdają sobie sprawę z tego jak ciężko jest przekroić kości lub chociażby się ich pozbyć. Z myślą o takich problemach, powstały piły do kości, czyli specjalistyczne urządzenia mające na celu ułatwienie obróbki tego typu pokarmów. Jest to nie tylko spora oszczędność czasu, ale także i energii. Kości są jednymi z najcięższych do przekrojenia. Często sam nóż nie wystarcza. Jak więc wybrać odpowiednią piłę do kości?.

Czym są piły do kości?

Najprościej rzecz ujmując piła do kości, to specjalistyczne urządzenie, które zostało stworzone i opracowane, z myślą o obróbce mięsa i tusz zwierzęcych. Ich budowa umożliwi w łatwy i szybki sposób przecięcie nawet bardzo twardych elementów, do których właśnie zaliczają się kości. Dodatkowo tego typu piły przystosowane są do kontaktu z żywnością, co potwierdzają odpowiednie, dołączone do niej atesty i certyfikaty unijne. Oznacza to, że ich używanie jest całkowicie bezpieczne dla żywności poddanej obróbce. Piły do kości zwykle występują też w wielu wariantach, choć podstawowy podział obejmuje te ręczne i elektryczne. Istotne jest także to, że dostępne są one w wielu rozmiarach, więc dopasowanie ich do potrzeb obrabianego mięsa, a przede wszystkim użytkownika, nie powinno stanowić żadnego problemu. Wszystkie modele bez wyjątku, są odpowiednio zabezpieczone, by zminimalizować ryzyko wypadku.

W jaki sposób stosuje się piłę do kości?

Nie da się ukryć, że piły do kości są niezastąpione i nieocenione wszędzie tam, gdzie wymagane jest podzielenie dużych kawałków mięsa, a także pozbycie się kości. Korzystają z nich głównie masarnie i sklepy mięsne, ale coraz częściej także gastronomie. Wiadomo, że kupując duży fragment tuszy, można lepiej i dokładniej ocenić jakość mięsa, przy czym jest ono tańsze, niż to już obrobione. Wielu restauratorów więc woli zaopatrywać się w takie kawałki, a następnie samodzielnie podzielić mięso, właśnie przy pomocy piły do kości. W obliczu rosnących wymagań, świetnym rozwiązaniem stały się piły do cięcia kości elektryczne. Dzięki nim można cały proces przebiegnie szybko i bez nadmiernego wysiłku. Dodatkowo znajdziemy także regulację grubości cięcia, co oznacza, że piła posłuży nam do wykonania zróżnicowanych zadań, przy jednoczesnym zachowaniu precyzji.

Jak wybrać piłę do kości?

Skoro już wiemy, jak nieocenionym narzędziem jest piła do kości, rodzi się pytanie: jak wybrać odpowiednią? Cóż, ciężko udzielić tu jednoznacznej odpowiedzi. Na początku należy wybrać dobry i godny zaufania sklep z tego typu sprzętem. Możemy przejrzeć ofertę np. gastroprodukt.pl, sklep wiedzie prym w sprzedaży specjalistycznych produktów gastronomicznych i nie tylko. Kolejnym korkiem powinno być rozważenie tego, czy potrzebujemy piły elektrycznej czy ręcznej. Ta druga sprawdzi się w przypadku niewielkich kości i porcji mięsa, będzie również wymagała sporo wysiłku i mocnej pracy rąk. Piła do kości elektryczna natomiast, świetnie nada się do większych tusz zwierzęcych i pozwoli na szybkie i precyzyjnie cięcie, przy minimalnym wysiłku. Istotny jest także silnik, jeśli zdecydujemy się na model elektryczny. Powinien mieć on odpowiednią moc, zgodnie z rozmiarem i innymi parametrami piły. Zbyt mała moc, może sprawić, że będziemy musieli włożyć w cały proces o wiele więcej wysiłku. Ważne jest także zwrócenie uwagi na rozmiar piły. Jak już zostało wspomniane wybór ten powinien być dopasowanych przede wszystkim do naszych potrzeb i możliwości, a następnie do wielkości mięsa, do którego będzie najczęściej wykorzystywana. Kolejnym elementem jest trwałość. Należy upewnić się, że piła do kości została dobrze i solidnie wykonana. Konstrukcja nie powinna wzbudzać żadnych wątpliwości. Pamiętajmy, że piła będzie wykorzystywana w mocno ekstremalnych warunkach. Trwałość jest więc podstawą do tego, by posłużyła nam ona na długie lata. Zwróćmy też uwagę na zastosowanie rozwiązań z dziedziny ergonomii, co znacznie usprawni i ułatwi korzystanie z tego typu urządzenia.

 

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments